^_~

Monday, January 21, 2013

Bukit Tabur

haloo haa..
take a look at the picture..interesting right? ?
i went for a climb at bukit tabur last weekend. .it was a blast to be on top of all the peak of this bukit tabur. .
dengan keadaan da lama tak exercise kau bayangkan la aku nak memanjat bukit ni..mencabar ok!! it took me 2hours nak sampai last peak..another an hour turun..total 3hours la wei..part climbing aku mmg jaguh la nama pun budak kampung tapi park tracking up to da hill perghhh mau memanah jantung aku semput..but im glad i made it to da top dgn spirit n sokongan dr kwan2..
i was there with my colleague n his friends. .only me n his gf ja girls in da group. .all of us make a group of 7peoples. .

group picture malas plak nak letak hahaha..apapun korang yg suka outdoor or rasa nak have some quality weekend u should try bukit tabur. .make sure pergi in a group la out of 5 i think better blah gilir 2 bawa beg..blh pakat2 bagi semangat bila dah semput. .hehehe..

tips to share..
1.wear proper shoes yg sesuai utk tracking n climbing
2.part yang rocky tu i suggested u guys wear hand glove mana taw tangan korang jenis tangan tak penah buat kerja keras asyik pegang hp n keyboard ja kan..kompem cpt luka kena batu2..
3.bring mineral water secukupnya sebab berpeluh kompem nak kena isi air dlm badan semula..
4.korang boleh bawa bekal makanan nasi lemak kalau korang jenis mampu makan walaupun dalam kepenatan..aku n group bawa ja nasi lemak tapi mmg tak daya nak makan penat sangat..
5.korang should bring energy bar mcm snickers ka cereal bar ka or apa2 yg mudah korang makan sambil bergerak utk bantu korang tambah energy..
6.start da journey early..pagi2 seeloknya pukul730 da start la so that tak da korang terasa panas matahari bila nak tracking down tuh..

so itu ja kot yang dapat aku kongsi utk pengalaman aku ni..view dari top peak all the way tracking mmg cantik..aku ni exhausted mcm nak pengsan mmg tak da nya aku nak amik gambar menikmati alam..hahaha..but seriously it nice ok..




Sent from Samsung Mobile

Friday, January 18, 2013

Qada dan Qadar

percaya pada qada dan qadar itulah salah satu rukun iman utk pegangan umat Islam..
as shown in picture merupakan janji Allah pada hambanya yang Dia tak akan mengambil sesuatu dar kita andai bukan demi kebaikan kita..Allah juga berjanji tidak akan tinggalkan kita tanpa arah panduan seperti apa yg dijelaskan oleh surah di atas..
"and find u lost and guide them to u"

pernah tak kita terfikir sesuatu yg kita miliki wat masa sekarang or suatu ketika dulu adalah yg terbaik kita pernah jumpa??mesti pernahkan..then suddenly sesuatu itu hilang atau menjauh menjadi bukan sebahagian dr milik kita lg  pasti kita kecewa sbb kita dah sayang sesuatu itu dan rasakan itu yg terbaik..tiada siapa pun tahu apa yg lebih terbaik atau apapon plan dimasa hadapan melainkan Allah..sbb tu lah kita kena percaya pada qada dan qadar..supaya kekecewaan kita utk ketika itu tidak mengundang kesedihan yg memudaratkan kehidupan seharian kita dihari mendatang..

berdoalah agar apa yg bakal kita tempuhi dan miliki atau jumpa atau apa2 aja akan menjadi yg lebih baik dari apa yg telah kita kehilangan..sesungguhnya Allah lebih mengetahui..


ku kongsikan amalan ku tika aku resah dan alami kekecewaan atau sedih atau tekanan..bacalah doa ini.. "hasbunallah waniqmal wakil"..

semoga hari mendatang lebih baik dari hari yg telah kita lalui..apa pon walk with smile n live life to da fullest♡♥!!!


Sent from Samsung Mobile

Friday, January 4, 2013

Hai 2013


holllaaaa..
hye hye bye bye..
hehehe..
now aku memulakan langkah 2013 aku dgn menjejakkan kaki ke bandung..awal betul aku apply annual leave..ahakss..ada aku kisah..
lets try to make my 2013 better n better..
ohh haii bandung please let me start with u..
korea(da p dulu tp cam nak repeat ja)..vietnam..bangkok..makkah..maddinah..mampu ak nk capai dlm 2013 ni??hehe cukup ka annual leave aku..kahkahkah..cukup ka duit gaji aku..muahahaha..
takpa simpan angan2 tak salah kan..hehe..
tata malaysia..nak boarding sudah..
hai hai bandung..sambut daku yaaa..



Sent from Samsung Mobile

Tuesday, January 1, 2013

Selamat Tinggal 2012


2012 aku mulakan hidup di kota kuala lumpur dgn semangat membuang kisah lama yg penuh luka duka..
2012 banyak yg aku lalui..byk kenangan baru teman baru dunia baru kerja baru..segalanya baru..
ada juga cinta baru yg ku temui dlm 2012..namun pengakhirannya juga pada tahun 2012..:'(
aku travel ke hongkong n singapore on 2012 byk benda aku jumpa n rasa bsyukur hidup di malaysia..
travel serata malaysia juga tak ketinggalan baik utara ke selatan mahupun merentas laut china selatan ke tanah borneo..temui teman dan sedara mara..
jarak bukan penghalang silaturrahim..dgn niat ikhlas insyaallah Allah permudahkan pertemuan demi mengeratkan silaturrahim..
teman baik tak kurang yg telah berumah tangga n mendapat baby..tahniah dan syukur..ku gembira utk kalian..

doa ku agar 2013 akn lebih baik dari apa aku dpt pada 2012..amin!!



Sent from Samsung Mobile