^_~

Wednesday, June 21, 2017

Raya 2017

Haiiii!! Lama menyepi kan. Last update cerita Maldive yang kenkononnya lepas tu nak istiqamah update. Ceit. Menipu ja kejanya.

Ramadhan 2017 dah nak melabuh tirai. Apa aku perasan rasa cepat sangat Ramadhan kali ni. Ok alhamdulillah rezeki Ramadhan kali ni aku dapat puasa penuh. Tahun lepas pon almost penuh sekali misscarriage lak hujung-hujung nak raya tu. Takpa lah bukan rezeki masa tu.

So alhamdulillah harini tahun ini 2017 Ramadhan aku puasa penuh. Yess i am 7 months pregnant. Syukur.

Nak cerita bahawanya tahun lepas aku raya kat kedah, so sepatutnya tahun ni aku raya KL la kan belah laki aku. Makanya tahun ni aku tanam dalam hati yang aku kena raya kat KL. Tapi towards end of Ramadhan aku cam sayu hati lak. Hahaha. Mama aku boleh plak dok call buat ayat sapa nak tolong dia masak orang mai beraya kat umah. Hek eleh adik-adik aku ada kot (nampak tak aku yang paling rajin tolong mama). Hehehe.

Gambar Honeymoon
Okla so aku pon melancarkan negosasi kepada laki aku. Pujuk sikit-sikit. Laki aku ni bagus nya dia ok ja sebab dia ni bukan la jenis balik kampung sangat. Raya kat KL ni raya umah mertua aku ja pon. Tapi sanak sedara adik beradik mak mertua aku selalu la bertandang umah.

So nak jadikan cerita, aku akan balik juga Kedah. Tapi demi menjaga hati laki aku dan keluarga dia, aku cakap kita raya ja KL dulu. Raya ketiga camtu baru balik Kedah. Jadilah janji mama aku tak sedih sangat aku tak balik. Hahaha. Anak kesayangan katakan. Aku korbankan annual leave aku yang da ciput demi balik Kedah juga. Yala da tahun ni aku pregnant maka banyak la aku ambil cuti sebab pergi check up kan. Pasrah jala. Janji boleh jumpa mama aku.

Okla 3hari lagi nak raya. Tahun ni aku tak beli baju raya pon sebab baju tahun lepas beli tak sempat pakai. Sebab nya aku misscarriage hari raya pertama. So aku memang terlantar ja kat katil. Hopefully tahun ni aku sihat sampai la nak deliver nanti.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN

Sunday, January 1, 2017

Trip Ke Maldives Part 2- Activiti di Maldives

Haii!! Harini nak mula mengarang untuk kisah perjalanan dan cost yang terlibat dalam trip Anniversary-moon Madlives ini. Oklah, pertama sekali nak maklum kan aku pergi dengan bajet airline terkenal di tanah air, apa lagi kalau bukan Air Asia. Everyone can fly katanya. Masa aku mula-mula survey ticket flight, note that aku memang specific date anniversary ja, so tak da option lain yang paling murah, hanya air asia. Walaupon takda la murah mana. Ada orang boleh dapat harga half of my flight tickets, but i don't care sebab nak juga date tu. Hehehe.. Ngada sangat.

Mulakan perjalan dengan bismillah.

Day 1-Travelling Day (KL-Maldives)

  1. Flight dari KL ke Male dijadualkan pukul 645pm tapi delay. Well delay is normal for flight. So around 8pm baru berlepas so we arrived Male at 9pm local time which means 12pm Malaysia time.
  2. Exit imigresen tukar 50USD kepada MVR (dapat 750MVR)
  3. Took public bus, because our hotel located at Hulhumale. Bus stand just keluar ja terminal airport turn left. Dalam 20langkah nampak la papan tanda Bus stand. Tunggu ja situ naik ja any public bus colour merah. (Cost : 5.50MVR)
  4. 10.30pm Check in StarView Inn at Hulhumale (1.30am Malaysia time, so badan memang da lemau maka terus mandi solat and tidur)
Day 2-Travelling Day (Hulhumale-Male-Maafushi)


Day 2- From Hulhumale to Maafushi

  1. 7.00am walked around Hulhumale. Ada public beach cantik. No bikini ok kat public beach.
  2. 8.00am Breakfast at hotel
  3. 9.00am Check out and start walking to Hulhumale Ferry Terminal. From StarView Inn around 10-15 minutes walking.
  4. 9.20am ferry to Male terminal. Cost : 11MVR
  5. 9.40am arrived Male Terminal and took taxi to Vilingli Terminal. Cost : 3USD
  6. 9.55am arrived Vilingli Terminal, unfortunately ticket to Maafushi da sold out. Ferry penuh. Note that public ferry ke Maafushi cuma ada 10am dan 3pm. So we decided untuk take next trip which cost us 5hours stranded at Vilingli Terminal. Actually ada ja speedboat at anytime. Tapi budget cost kan. (Cost Public Ferry : 22MVR or 3USD Cost Speedboat : 20-25USD) 10kali ganda kau. Aku pilih mereput ajalah 5jam.
  7.  5.00pm arrived Maafushi Island, terus Check in Sun Tan Beach Hotel.
  8. 8.30pm keluar jalan-jalan makan ice cream sambil survey harga untuk exercusion activities.
Antara pilihan activities untuk dilakukan
  • Halfday snorkeling : 30USD
  • Fullday Snorkeling : 80USD
  • Night fishing : 25USD
  • BBQ dinner : 10-15USD
  • Resort Exercusion : 80-120USD
     Kitorang just ambil Halfday snorkeling, resort exercusion, night fishing , Cost : 155USD per person. 

Kitorang tak beria ambil macam-macam activity sebab nama pon anniversary-moon trip, mana boleh pulun semua. Letih laa. Badan letih poket pon letih. Hehehe.




Day 3- Resort Exercusion Day

Sebab badan masih dalam keadaan letih travel semalam, so harini started our activities dengan chillaxing mood. Resort Exercusion adalah dimana anda diberi 1day pass lawatan bebas ke Private Resort yang cost bermalam melebihi 700USD or RM3000 per night. So bagi aku yang tak berapa mampu ni, cukup la merasa pengalaman chillaxing seharian di resort mewah sebegini. 
Adaaran Prestige Vadoo lunch

Aku dan Encik Suami memilih Adaaran Prestige Vadoo. Note that ada few choices resort untuk korang pilih. Pilih la ikut citarasa dan kemampuan poket. Lain resort lain harga. Setiap pakage resort exercusion ini dah termasuk beach towel, lunch, free flow drinks/alcohol, usage of resort facilities such as spa/gym/pool.
Day 3
  1. 8.00am Speedboat from Maafushi to Adaaran Prestige Vadoo.
  2. 8.45am arrived at Adaaran Prestige Vadoo. We were brief about the resort, places and activities that we can do sepanjang kita kat sana.
  3. 10.00am aku memulakan langkah nak masuk air. Snorkeling sampai lebam. Note that snorkeling gear kalau pinjam dari resort kena letak deposit 50USD. Since aku da kawtim dengan Crystal Sand Beach Hotel (tempat aku ambil pakage) aku bawa dari hotel ja free.
  4. Da penat kejar ikan dilautan, naik ke daratan baring kat sunbed terus terlelap. Nyaman sangat.
  5. 1.00pm lunch time
  6. 2.30pm lepas lunch terus pergi solat kat surau dia. Surau dia terletak dekat kawasan pekerja dia berehat. Tumpang aja. Ladies bring telekung sendiri. No telekung provided.
  7. 3.30pm sambung mandi pool, shower and sight seeing. Merakamkan gambar kat private resort yang sangat cantik dengan keindahan alam semula jadi.
  8. 5.30pm Shark feeding time. Time ni la nak tengok white shark berebut makan. Ok white shark memang bersepah. Kalau time snorkeling nampak baby shark kompem aku dah buat kuak kupu-kupu. hehehe. Nasib takda yang menjengah.
  9. 6.00pm Speedboat datang jemput untuk balik Maafushi.
  10. 8.00pm sampai Maafushi, it took a longer time sebab ada guess dalam group aku tu nak terus balik. So speedboat aku naik ni terus ke terminal airport dulu hantar diorang then baru balik ke Maafushi.
  11. Disebabkan da sampai lewat, tengok BBQ dinner da tak meriah kitorang terus balik bilik masak nasi sendiri aja.
  12. Lepas rehat kenyang kitorang kuar makan ice cream Gelato. Mahal juga ice cream dia. 2scoop 70MVR.
Day 4 - Snorkeling and Night Fishing Day
Day 4
  1. 9.00am ready for snorkeling trip. Tapi malang tak berbau, boat kitorang rosak lak so delay. Dalam pukul 1015am baru kitorang gerak.
  2. Half day snorkeling ni cuma ada 3 snorkeling point and 1 chillaxing place which are 
  • Banana reef
  • Turtle reef
  • Biyadho reef
  • Sandbank-lunch here
Selesai kejar ikan, kejar penyu and usha coral. Balik ke Maafushi. Around 4.30 sampai. Seriously i have been to lombok, phuket, krabi , perhentian. Maldives are the best corak and ikan punya view. Sampai lenguh kaki aku berenang dilautan tu punyala taksub.

  1. 5.30pm ready for night fishing. Ok adala aku dapat ikan seekor. Lain2 crew kapal tu yang dapatkan ikan.
  2. 830pm sepatutnya habis trip fishing tapi kitorang 730pm da ready balik sebab ada orang da mabuk.
  3. 9.30pm turun dinner. They served ikan yang dipancing tadi. Ikan bakar with salad and nasi. Kering gak ahh tapi bila lapar balun jalaa.
  4. 10.30pm lepak ja around situ layan lagu2 dari hotel and borak2. Nak lagi umphh makan gelato ice cream.
Day 5 - Menikmati keindahan Maafushi
Day 5- Sekitar Maafushi

Disebabkan hati dah terpaut dengan keindahan dan ketenangan Maafushi, so kitorang decide tak nak  balik awal pagi. Kitorang decided lepak-lepak dulu.

So kitorang beli ticket speedboat pukul 5pm. Tapi awal-awal dah tanya hotel maximum boleh check out pukul berapa. Good thing is Sun Tan Beach hotel bagi kitorang stay sampai pukul 4pm without any extra charges.
Note :

  • Public boat : 7.30am 
  • Cost : 2/3usd
  • Speedboat : 10am @ 12pm @ 5pm
  • Cost : 20usd
  1. Lepas breakfast kitorang ronda Maafushi naik basikal ja. Basikal free from hotel. Modal peluh and tenaga aja.
  2. Lepak bikini beach. Mandi laut snorkeling and berjemur. Note : Snorkelimg gear ada untuk disewa kat bikini beach. Cost 5usd. Kitorang bawa sendiri ja. Untuk jimat boleh minta dari hotel pinjam.
  3. Boleh request Sun Bed and beach towel dari hotel juga and it is free.
  4. Around 1pm matahari dah meninggi kitorang gerak cari souvenir. Ada few kedai korang boleh masuk and beli. Aku malas nak usha banyak kedai so tak dapat la buat comparison harga sangat. Note : souvenir harga bermula 2usd.
  5. Setel shopping balik hotel mandi masak maggie rehat sambil menikmati keindahan alam Maafushi buat kali terakhir.
  6. 5pm depart dari Maafushi ke Male.
  7. 6pm sampai Male. Kitorang Check in Off Day Inn. Jalan kaki ja dari terminal jetty no6 ke hotel tu. 10minit ja jalan.
  8. 630pm lepas setel check in keluar jalan-jalan tengok Male. Jalan kaki aja. Sep modal. Jalan la selagi kaki larat melangkah.
  9. 800pm dinner kat kedai area orang main bola. Tengok ramai ja kat kedai tu so masuk jala. Cost dinner around 180mvr untuk 2 orang.
  10. Then sambung jalan area shoplot. Macam-macam ada jual. Jalan sejauh kaki larat melangkah. Dah lenguh dah berpeluh melekit, mula menapak balik hotel.
  11. Sampai hotel rehat.
Day 6 - Male to KL
Day 6- Sekitar Male City
  1. Breakfast by hotel. After breakfast lepak rehat-rehat ja dulu. Sebab today is travelling day and its gonna be tiring. Kumpul tenaga.
  2. Check out then jalan sekitar Male, Boleh ambil taxi or jalan kaki ja tapi with luggage letih sikit la bejalan. Amik taxi jangan amik tour tau nanti kena kapak. Naik ja public taxi from one place to another place. Taxi dia macam mini pickup. Panas hoii..
  3. Pilih la few places yang nak dilawat. Nothing much in Male.
  • Tsunami monument
  • Seafront/market
  • Theemuge- presidential palace
  • Mulee Aage - presidential palace
  • Mosques
     4. Gerak ke Male terminal ferry untuk ke Airport. Cost ferry : 25MVR Sampai airport lepak aja sampai boarding.
Sekitar Ibrahim Naser Airport
Teh dalam tu mahal gila starting 25usd. Masa kitorang kat airport time ni ramai jemaah umrah transit sini.

Oklah ini ja kot untuk sharing kali ini. Ini pon berhari aku nak siapkan menaip. Punya la teruk aku ni. By the way kalau tak aku nak masukkan sekali cost dalam post ini. Tapi bila tengok macam panjang la plak. So maybe next post aku perincikan cost keseluruhan ya. Doakan aku rajin.

Happy travelling everyone. Travel is a good way of learning. You will never appreciate what you have until you found what others really hard to get.

Maldives negara yang maju dan kaya. Tapi rakyat dia macam hidup dalam kesederhanaan. Sangat selamat, tenang. Kalau sesapa ada rezeki pergi lah ke Maldives.

Tuesday, December 27, 2016

Trip Ke Maldives Part 1- Tips Tentang Maldives

Hello semua. Hari ni nak mula menaip setelah sekian tak menaip. Sebab ramai kat fb tanya and suruh aku share tentang trip aku ke Maldives haritu, maka aku pon cuba la menulis kat sini.

Beautiful sunset at private resort
Actually Maldives trip ni aku beli tickets agak lama da. Sebab memang da target untuk first anniversary wedding kitorang nak pergi Maldives. So here are some tips yang boleh aku share sepanjang perancangan dan perjalanan aku untuk Maldives ni.

1. Maldives ni Islamic country. So untuk makanan HALAL bukan la satu benda yang jadi masalah. No pork di seluruh Maldives (as far as i saw lah). 
2. Alcohol only at private Island/ resort. Masa dekat Male, which is Maldives's city, susah nak cari alcohol drink kat kedai2.
3. Dekat Maldives they used Maldives Rufiya (MVR) or USD. Kalau korang bawa duit ringgit nak tukar kat sana memang kirim salam la, diorang taknak terima. So better change to USD dari Malaysia, sampai airport Maldives boleh tukar ke MVR. Tukar sikit ja sebab diorang lagi suka USD sebab lagi untung untuk diorang. Hahaha. MVR kebanyakan aku guna untuk transport awam dan kedai runcit kat Male.
4. Maldives ni terletak dekat dengan Sri Lanka dan India. Tapi diorang takkan ngaku diorang ni orang India walaupon muka India habis. They are too proud to say they are Maldivian.
5. Orang Maldives ni nampak ja selebet macam Bangla kat Malaysia, tapi diorang ni kaya kot. Jenis semua nak hantar anak study luar negara and fully paid by themself. Katanya kat Maldives education free, so diorang nak paid education, sebab tu hantar anak belajar mostly kt Malaysia.
6. Sepanjang aku kat sana, orang Maldives ni takda jati diri. Bila tanya apa local food yang best, semua jawab Chinese food, Thai food. Apadaa. Thai food baik aku pergi Thailand ja.
7. Tips untuk prepare trip ni aku rasa better korang prepare awal. Kalau ada duit terus tukar USD sebab currency kita ni fluctuated. Kejap ok kejap turun. Macam kes aku mula2 masa currency 3.7 aku tak tukar padahal da sedia duit. Elok hari aku nak p tukar da naik 4.2. pastu balance time aku tukar da jadi 4.4. Memang terasa bila travel time currency tak cantik ni.
8. Since semua related to currency, kalau boleh hotel pon book awal2. Aku pakai AGODA ja.
9. Do some research on exercusion activities yang korang rasa korang berminat. Survey from hotel to hotel sampai korang puas hati then pilih. Aku ambil dari Crystal Sand Beach Hotel ja sebab PR diorang bagus. Bila aku selesa dgn PR maka aku senang nak berurusan. Negotiate for some item if you want. Insyaallah dengan budi bicara kadang2 dorang consider ja. Bagi diskaun or bagi free service. Based on your luck. Macam aku dapat snorkeling gear free untuk  digunakan.
9. Please bring some medicine kalau rasa diri korang tu bakal mabuk laut, or senang nak demam or pening. Maldives sangat panas dan semuanya berkaitan laut. Surely korang taknak mood spoil sebab mabuk laut or pening2. So please get prepare.
10. Aku bawa food sendiri- beras, curry ayam adabi dlm tin and some sambal talang also maggie. Kat sana ada ja jual maggie tapi tak payah la beli segalanya mahal. Tapi food sana kena try juga. Beriani dia sedap! Capati with kelapa tuna dia marvelous. 
The only Maldivian food yang aku rasa boleh dibanggakan-capati with tuna kelapa
11. Dah nama pon pergi beach and sea, please don't forget to bring your sunblock.
12. Action camera/waterproof camera sangat berguna kat sana. Tapi kalau ambil trip ada ja dorang provide free picture untuk kita. Janji bawa pendrive untuk transfer save.
13. Know your destination. Nak naik ferry nak ke mana kena la taw kan. Kalau tak camna nak beli ticket. So please do your homework before travel.
Common public transport-Public Boat
14. Maldives is very safe. Even untuk ladies. Korang jalan memalam takkan ada orang kacau pon. So ladies please go. Kalau travel sesama gegadis ada chances dapat macam2 free or diskaun kalau rajin borak2 dengan boatman or orang2 yang jaga pakage2. hehehe.
15. Jangan amik taxi untuk tour sebab nanti dia charge mahal. Untuk visit places, just naik ja taxi from one place to one place. Lagi jimat.
16. Lupa pulak, Maldives best visit between November to April. Time ni air laut tenang kurang bergelora. So kurang la kebarangkalian nak mabuk laut. Time ni juga dikatakan Maldives panas berpanjangan. Sangat sesuai lah untuk aktiviti bersantai pantai.

Monday, July 11, 2016

Kejutan Yang Maha Esa

Assalamualaikum!!! Hari ni nak share berita basi. Yes it was positive. But bear in mind post ini menggunakan past tense. Ini bermakna berita ini dah basi sebab kekangan masa untuk update.
Sesungguhnya ketika period aku delay awal puasa haritu hati aku dah tak senang. Sekali aku check. Ya Allah. Positive wei. Aku dan En suami terkejut. Hanya tuhan yang tahu. Sebab nya kami masih dalam fasa berhati-hati. Precaution mood lagi.

Tapi kami anggap ini rezeki ramadhan. Kuasa tuhan siapa mampu melawan. Kami terima dengan redha.

Alhamdulillah sepanjang tempoh itu aku sihat tak ada sikit pon mabuk or alahan. Mengidam apapon tak. Kecuali En suami yang demam teruk.

Untuk tempoh tersebut kami sedikit teruja dengan kehadiran yang tak terduga ini. Akan tetapi semuanya kuasa Allah. Hanya sempat merasa bahagia perasaan ini tak sampai dua bulan. Al kisahnya akan diceritakan dalam next post.

Sebagai preview, at first check up doctor suspected aku ectopic pregnancy. Then aku dihantar ke hospital serdang with emergency case. Bersambung..

Anyway SALAM AIDILFITRI buat semua!

Sunday, May 22, 2016

Kedai Tayar Murah Bangi

Hai.. Hari ini aku nak cerita tentang kedai tayar murah kat Bangi. Ya lah sekarang kan aku dah menjadi warga Bangi so haruslah mencari kedai area bangi sahaja. Aku buat survey banyak kedai juga. 

Hasil carian aku dan tanya orang, rata-rata cakap nak tukar tayar g Klang, kat sana tayar murah. Tapi nak dijadikan cerita hari aku nak tukar tayar ni mak mertua aku ajak makan kat luar ramai-ramai. So tak da la aku gigih nak ke Klang semata-mata tukar tayar then nak rush balik Bangi lak.

Ok, kat bangi kawan aku cakap kat seksyen 7 kedai Michelin dia tukar situ murah. Kawan aku dari Gombak datang tukar tayar kat Bangi, sesuatu sangat kan. Jauh tu. So aku rasa mesti murah la tayar kedai tu. Kawan aku siap tunjuk resit dia kt aku lagi. Kawan aku tukar tayar Myv dapat la sebiji tayar RM150. Murah la kan. Tayar cap toyo. Nak dijadikan cerita aku pon pegi la kedai yang kawan aku nyatakan tuh. Aku sampai ja tanya tayar berapa harga untuk kereta aku. Dia cakap RM220 tayar Michelin. Mak aii mahalnya. Nego sikit dia cakap paling kurang RM210. Tanya la takda option tayar lain ka yang murah. Alkisahnya takda stok. Hanya ada Michelin. So aku pon beransur lah. G kedai lain.

Seksyen 7
Hah ni lah kedai yang kawan aku cakap tuh. Kat area sup keting seksyen 7. Tapi banyak ja kedai tayar kat sini. Boleh ja nak tanya satu-satu kedai.

Ok last sekali aku pergi kat Seksyen 4. Akhirnya aku bersetuju nak tukar tayar kat kedai ni. Aku tukar tayar Continental dengan harga RM175. Okla kan dapat tayar cap ok sikit. Tapi tayar aku type 175/65 R15 asalnya brand Goodyear. Tapi after few kedai aku survey tak ada lak tayar ni. So aku tukar la tayar lebar sikit. 195/55 R15. Aku belasah ajalah sebabnya aku da malas nak g kedai lain dan nampak harga reasonable. Nama kedai ni Wan Hernz Corporation (CONTINENTAL) Refer picture bawah ni ek.

Wan Hernz Corporation
Ni hah kedai tu
Nampak tak Jazzy aku kat kiri tu da di jack up and da ditanggalkan tayar. Tengah tu harus lah Encik Suami yang tak habis-habis cakap aku ni merimaskan, ikut aja kemana dia pergi. Hehehe.

tayar baru
Ni lah tayar yang aku beli tu. Aku tukar 4 biji wei. Kau rasa berapa total lost aku. Huwaaa.. All in termasuk 6% GST RM740. Ok lah tu aku bajet RM800, ada la balance RM60 habuan aku nak lepak minum kopi dan kek sedap. Hahaha.

Review aku tentang tayar baru ni sedap la continental brand la katakan. Tapi slightly lebar dari tayar asal aku, so aku rasa cam berat sikit stereng aku dari sebelum ni. Tapi bak kata encik suami, tayar lebar sikit sedap la nak lelaju. Dalam hati aku, jadahnya aku nak lelaju, aku naik Jazz hybrid ja pon, Bukan aku naik VW Golf ka yang boleh speed kaw-kaw. Tapi layankan ajalah. Malas nak argue.

tayar asal
Nampak cam baru kan tayar ni, hakikatnya da botak licin liao. Hahaha. Nampak cam baru sebab aku baru basuh kereta. Haruslah tayar dia polish sikit. Hikhik.