^_~

Tuesday, May 31, 2011

Kenapa Aku berblog


ni adalah first time aku join segment2 ni,,aku xpenah ok join2,,sbb aku manusia yg tak punyai laptop,,loser gila blogger tak da laptop kan,,

okes sblm apa2 nak gitaw napa aku tiba2 join,,
1-aku view nad punya blog..sumpah aku just view blog orang yg leave coment kat blog aku n follow aku,,sbb aku ni tak punya masa tak punya laptop nk blog walking..
2-aku terarik tgk header nelly ni,,sbb aku pencinta emily da strange,,hehe,,sampaikan emel aku pun emily...
3-sbb dah lama aku tak blogging kt pc mlm ni free curi pc cuzen,,so xda post apa2 sj2 join,,

dah melalutttt..mari sempurnakan tugasan segment ni..


Cara-caranya :


-Buat entri bertajuk "Kenapa aku berblog ?"
-Follow Nelly bagi yang tak follow lagi okay ? ?
-Bagitau serba sedikit dekat Nelly kenapa korang berblog . . Tak kisah berapa sebab . . 
Nak tau , nak tau !
-Tag dekat 3 orang dan letak url korang dekat sini ya !
-Tarikh tutup sampai 17 June . . Hari jadi Nelly tu ! Ini hadiah terbaik dari Nelly tau ~

okes..
sebab:
1-aku manusia yg suka travel n love food..aku punya niat nak kongsi semua tempat yg aku penah lawati n foods yg pernah aku rasa..supaya manusia lain boleh merasai apa aku rasa,,
2-aku suka blog sbb its a place utk aku merepek meraban kadang2 aku terluah smua perasaan aku kat blog,,hehehe..
3-aku kalau boleh nak jd kan blog aku ni diary peribadi dimana smua gmbar aku masuk tak kira mana aku p pon..

tapi sekarang semuanya limited sbb aku dh tak da laptop,,dh rosak,,so terpaksa blogging melalu hp jak,,apa pon aku still blogging cuma content n cara aku blogging dah tak sama mcm niat aku masa aku mula2 blogging la :)

ok aku xtaw nak tag sapa2 sbb aku tak ramai kawan blogger yg mereview or mlawat blog aku,,
tp sebab tu syarat dia,,
aku tag
1-cuzen aku azrie walaupon aku taw dia xkan join..hehehe
2-cik maizatul suraya aka enab sbb aku rasa budak ni mst atlis ada ms nk tgk blog hehe..
3-cik liza aka akuro my fren mungkin dia bosan2 boleh mai try join2 :)

KEJAM!!~Mengapa kita harus bercinta jika kau tak pernah sayang

tolong la jgn permainkan hati insan yg tulus mencintai kamu dgn cinta olok2 kamu!~


Ku selalu saja
Yang fikirkan
Tentang cintaku dan dirimu

Chorus
Mengapa kita harus bercinta
Jika kau tak pernah merasakan sayang
Mengapa aku harus lihatmu
Setiap hari dan tunjukkan ku cinta

Sudah ku cuba sedayanya
Sudah ku habis segalanya

Ulang Chorus
Terlalu lama kasih
Aku pendamnya
Oh dah terlalu lama
Aku sedih

Tak kau pernah bertanya
Apa yang dah terjadi
Pada cinta
Kau sungguh kejam
Kau sungguh kejam

Ulang Chorus
Terlalu lama kasih
Aku pendamnya
Oh dah terlalu lama
Aku sedih

Tak kau pernah bertanya
Apa yang dah terjadi
Pada cinta
Pada cinta
Kau sungguh kejam

Thursday, May 26, 2011

10 Final Words Finally!

Wah gila berzaman aku nk siapkan benda ni kan..mmg teruk aku ni..isk3..
Tajuk diberi 10final words sumpah aku xtaw apa dia nak..
Nak 10pekataan ka..
10pesanan ka..
10ringkasan dr 10things yg dibuat ka..
Hurmmm apa2 la..
Aku bg 10words aku n y I choose that word ok!

1-mama:tempat bgantung
2-abah:sumber kewangan
3-mika:my lover
4-BaBy:my partner
5-friends:semangat aku
6-love:only fairytale
7-trust:is a must
8-perfume:my obsession
9-food:my passion
10-kamu:my hardest test from Allah

Itulah 10perkataan yg penting dlm hidup aku n aku rasa 10perkataan ni jg dh blh wat summary 10things yg aku post sebelum2 ni..

Till next with love
Sakura Miyuki ^_^
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

25May2011

Its my day!!they celebrated it with me..its been years I never celebrate my birthday..n this was a surprise from them..I'm so touched with their love over me..thanx all my dearies..ANNE+ANNA+DIAH..
They surprised me with da cake..then da cute sweet charming cool present!PLAYBOY perfume!!ohmy!!I think its new from playboy fragrance..really appreciate it..
Thanx u allzzzzz :)

P/s:picture tungang tebalik as I'm uploading from BaBy don't know how to make it rite:p

Oh my so happy..thanx all the wishes I got!!
Love so much!!
















Dlm suka ada duka..ades!
My beloved sepastic amerika didn't even wish me a word..ohmy lupakah mereka?!
Or sengaja wat2 lupa..apapon aku tetap akan sayang semua!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, May 23, 2011

Jika kamu memancing..jangan mencari yg terlalu sempurna..

Ok I read this from fb..kopi pasta milo ya..just sharing..tajuk suka suki aku..apa aku dpt hargailah kasih sayang perhatian yg kita miliki..jangan kamu terlalu memilih membanding itu dgn ini dia dgn nya mereka dgn kami..so belajar terima keadaan semasa ok!

Jika kamu memancing ikan.... Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu.... Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja.... Karena ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.

 

 Begitulah juga .........  Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang... Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya.... Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja.... Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu....  

 

Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu.... Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....  Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....

 

 Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya.... Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa.... Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.  Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....  

 

Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat. Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain.. Terlalu ingin mengejar kelezatan. Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.  

 

Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU... MENGASIHIMU... Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain. Terlalu mengejar kesempurnaan. Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang ain Kamu juga yang akan MENYESAL...
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, May 19, 2011

Harga minyak Malaysia

Wah macam tak penah berbicara isu2 camni kan..tapi aku terasa artikel yg aku baca yg cousin aku share ni cam patut di kongsikan jg la..meh aku kopi pasta ok..sbb aku kan pengguna hp untuk segalanya macamna aku nak kopi pasta share link aku tak reti..so aku kopi pasta ayat2 artikel nya ajalah..selamat membaca..tambah ilmu pengetahuan ya :)

Adakah Harga Petrol di Malaysia Mahal?

1. Adakah Harga Petrol di Malaysia Mahal?

Tidak.

Secara perbandingan, harga petrol (lebih dikenali sebagai 'gasolin' di Amerika Syarikat) di Malaysia ialah yang kedua termurah di antara 7 buah negara-negara jirannya di Asia Tenggara (sila klik untuk besarkan imej):

Negara Asia Tenggara yang mempunyai harga petrol paling mahal ialah Singapura dengan harga RM5.14 (SGD2.12) seliter bagi RON 95, manakala negara yang mempunyai harga petrol termurah ialah Brunei dengan harga RM1.28 (BND0.53) seliter bagi RON 97.

Jika harga-harga petrol negara lain tidak ditukar kepada matawang ringgit, secara perbandingan, seorang rakyat Singapura yang berpendapatan SGD2,000 sebulan perlu membayar SGD2.12 untuk seliter petrol RON 95, sedangkan seorang rakyat Malaysia yang berpendapatan RM2,000 sebulan hanya perlu membayar RM1.90 untuk kuantiti dan gred petrol yang sama.

2. Mengapa Harga Petrol di Malaysia Tidak Semurah di Brunei?

Gabungan faktor kekayaan dan saiz populasi yang kecil jika dibandingkan dengan Malaysia menyebabkan Brunei mampu memberikan subsidi lebih untuk harga petrol. Selain itu, hampir kesemua kekayaan Brunei diperolehi daripada hasil pengeluaran minyak.

Brunei ialah negara ke-6 terkaya di dunia, dan memiliki populasi yang lebih kecil daripada populasi bandar Seremban, iaitu hanya 407,000 orang.7 Malaysia pula berada di tangga ke-60 dan memiliki populasi seramai 27.57 juta orang8:

Kekayaan sesebuah negara boleh diukur melalui kadar Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) pada pariti kuasa beli (PKB) per kapita. KDNK (PKB) ialah nilai kesemua keluaran (barangan dan perkhidmatan) sesebuah negara dalam setahun, yang dibahagikan dengan jumlah penduduk negara tersebut. Ia adalah ukuran yang lebih digemari oleh ahli-ahli ekonomi untuk melihat kebajikan per kapita dan membandingkan keadaan hidup serta penggunaan sumber negara-negara9. Data di atas diperolehi daripada IMF (International Monetary Fund)10.

3. Mengapa Harga Petrol di Malaysia 'Tidak Murah' Sedangkan Malaysia Ialah Negara Pengeluar Minyak?

Malaysia bukanlah negara pengeluar minyak yang utama.

Malaysia tidakpun layak untuk menganggotai OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries – Organisasi Negara-negara Pengeksport Petroleum) kerana ia lebih banyak mengimport minyak daripada mengeksportnya. Atas sebab yang sama juga, Indonesia terpaksa menarik diri daripada OPEC pada tahun 2008.11

Banyak pihak gagal atau sengaja tidak membuat perbandingan yang menyeluruh, apabila hanya membandingkan harga petrol di Malaysia dengan negara pengeluar minyak lain, tanpa membandingkan jumlah pengeluaran minyaknya. Sebagai contoh: tindakan membandingkan harga petrol di Arab Saudi, negara anggota OPEC yang mengeluarkan 10.25 juta tong minyak sehari, dengan harga petrol di Malaysia, negara bukan anggota OPEC yang hanya mengeluarkan 703,920 tong sehari, sudah tentulah tidak wajar.

Berdasarkan maklumat EIA (U.S. Energy Information Administration – Pentadbiran Maklumat Tenaga Amerika Syarikat), Malaysia sekadar menduduki tempat ke-26 dalam senarai pengeluar minyak dunia12:

Perbandingan lebih tepat wajar dilakukan dengan negara-negara yang memiliki jumlah pengeluaran minyak yang hampir sama dengan Malaysia. Jika dibandingkan dengan 10 negara lain yang mengeluarkan antara 543,000 sehingga 1.13 juta tong minyak sehari, Malaysia memiliki harga petrol ke-4 termurah (sila klik untuk besarkan imej):

Negara yang memiliki harga termurah antara 10 negara tersebut ialah Qatar yang juga merupakan anggota OPEC, diikuti oleh Oman. Kedua-dua negara ini memiliki jumlah pengeluaran minyak yang lebih besar daripada Malaysia. Negara dengan harga petrol ketiga termurah pula ialah Mesir, namun menurut IEA (International Energy Agency – Agensi Tenaga Antarabangsa), Mesir bakal menghapuskan subsidi tenaga kepada semua industri sebelum akhir tahun 2011.21

Harga petrol di Argentina pada tahun 2010 (kira-kira RM3.51 untuk Premium RON 97.5, RM2.89 untuk Super RON 96). Argentina mengeluarkan 787,180 tong minyak sehari berbanding Malaysia 703,920 tong sehari. (Gambar daripada Clarin.com)

4. Mengapa Malaysia Tidak Menambah Subsidi Untuk Menurunkan Harga Petrol?

Jumlah subsidi minyak Malaysia ialah yang tertinggi antara mana-mana negara Asia Tenggara, iaitu sebanyak 2.4% daripada KDNK.22

Brunei, negara Asia Tenggara yang memiliki harga petrol terendahpun hanya membelanjakan 2.2% sahaja daripada KDNK untuk subsidi minyak. Adalah perlu diingatkan bahawa KDNK Brunei (RM36.88 bilion) ialah kecil berbanding Malaysia (RM682.66 bilion).10

Menurut majalah The Economist, pada tahun 2008 Malaysia mempunyai antara bil subsidi minyak termahal di dunia.23

Perbandingan harga petrol sedunia yang dibuat oleh majalah The Economist pada 2008.

Pada November 2010, sidang kemuncak kumpulan negara-negara ekonomi terbesar dunia, G20, yang diadakan di Seoul, Korea Selatan telah membuat deklarasi untuk menghentikan secara berperingkat (phase-out) subsidi minyak yang dikatakan tidak efisien dan menggalakkan pembaziran.24 Sidang tersebut antara lain dihadiri oleh Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, Perdana Menteri United Kingdom, David Cameron, selain wakil kuasa ekonomi terbesar di Asia Tenggara, Presiden Indonesia Susilo Bambang Yudhoyono.

Presiden AS, Barack Obama, bersama-sama beberapa orang pemimpin negara G20. Pada November 2010, pemimpin-pemimpin G20 telah menandatangani deklarasi untuk menghentikan subsidi minyak, yang dikatakan 'menggalakkan pembaziran', secara berperingkat. (Gambar daripada medicalcreditfund.org)

Menurut IMF,25 subsidi minyak lebih banyak menguntungkan golongan kaya berbanding golongan miskin. Berdasarkan kertas kerja yang diterbitkan pada 2007, untuk setiap 1 unit sumber (unit of resources) yang digunakan oleh golongan miskin, 3 hingga 5 atau lebih unit digunakan oleh golongan lebih kaya. Kertas kerja berkenaan juga mencadangkan agar subsidi minyak dihapuskan, dan perbelanjaan untuk subsidi dialihkan kepada usaha penambahbaikan kualiti pendidikan, perkhidmatan kesihatan, infrastruktur dan mengurangkan cukai.

Selain daripada itu, subsidi minyak juga dianggap sebagai antara penyebab kenaikan harga minyak dunia. Menurut Financial Times, subsidi melindungi pengguna daripada harga borong minyak yang tinggi, tetapi kemudiannya meningkatkan permintaan minyak dan mendorong kenaikan harga borong.26 Antara negara yang dilihat mengakibatkan kenaikan harga minyak dunia ialah China.27 China yang merupakan negara terbesar di dunia (populasi 1.3 bilion orang), kini juga memiliki pasaran kereta terbesar di dunia (13.6 juta unit kereta dijual pada 2009) apabila mengatasi Amerika Syarikat (10.4 juta unit).28 Namun begitu, jumlah pengguna kereta yang sebegitu besar di China tidak membayar harga sebenar untuk minyak kerana menerima subsidi 3.9% daripada kos sebenar.22

China: daripada pasaran basikal terbesar di dunia, kepada pasaran kereta terbesar di dunia. Apabila China memotong subsidi pada Jun 2008, harga minyak dunia serta-merta menjunam USD5 setong. (Gambar daripada 43bikes.com)

Apabila China memotong subsidi dan menaikkan harga petrol sebanyak 20% pada Jun 2008, harga minyak dunia serta-merta menurun USD5 setong.29
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, May 18, 2011

10 Ways to win my heart

Oklah should I bg intro yg merepek meraban ak?macam tak perlu ja..

1-mesti pandai makan suka makan n seseorang yg sangat enjoy makan..manusia sebegini sgt berpotensi utk berjaya memikat hati saya..sbb saya suka makan..

2-mesti seseorang yang pandai bsuka ria which means gila2..

3-seseorang yg boleh trima or follow otak gila aku..yg sgt suka wat keputusan last minit suka wat plan mengejut..

4-seseorang yg sweet..senyuman sweet speak sweet..tp bkn bmulut manis tp tikam belakang aku lak!

5-haish ssh la nk pk ni pun merepek meraban ja..aku mmg ssh nk dpikat la weiiii..sbb aku suka pikat owg :'(
Suka org yg pandai bcakap sbb aku bkn manusia yg byk cakap sgt..

6-aku senang terpikat dgn kebaikan kelembutan seseorang (I mean lelaki) yg baik n mghormati kanak2 dan orang tua juga persekitaran..

7-aku senang terpikat dgn gadis2 yg enjoy tak membezakan taraf persahabatan..

8-aku boleh dipikat dgn cara kamu pencinta parfume!!tolong la ssh sgt nk jmpa orang yg obses perfume macam aku..so far DEAR ANNE aja yg gila perfume mcm aku..

9-aku boleh dipikat dgn cara hidup cara amerika tp masih berlandaskan agama..muahagha..mcm kwn2 sepastik aku..km sgt amerika tp kami behave ja waktu smayang..just cara enjoy kami sgt amerika!

10-penatnya pikir..mcm ada yg berulang ja isinya..pdulik r malas nak edit dah..
Ok yg terakhir..kalian boleh memikat aku dgn jadikan aku pndengar setia kpd smua perkara..masalah cinta masalah kwn kegembiraan apa sj jadikan aku pndengar setia kalian akn memikat hatiku untuk mendekati kalian..

Ok sapa nk win my heart?sila la..tapi awal2 aku gitaw aku manusia yg punya taste yg pelik so aku manusia yg mncari bkn yg dicari..I'm not special..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, May 17, 2011

Sucks

Hurmmm sejak2 aku dh bekerja ni kan aku sangat la jarang hubungi abah..isk anak apa la kan aku ni..dulu masa study at least sebulan sekali aku kol or msg abah..yala sebulan sekali sbb poket kering msg n kol utk minta nafkah..muahaha..teruknya aku ni kan..ish smp sekarang aku cam tak tau cmna nk mesra dgn abah..nak kol pn cam tak tau nak cakap apa..isk3..father's day bila ek?hurmmm nak belikan abah hadiah ka?nak bagi apa ek??isk la sungguh tak penah bg abah adiah wei..dulu penah beli tp sampai ksudah aku tak bagi..tak tau napa..cam segan pon ado..yala dgn abah aku ni taw meminta ja memberi tak reti..huwaaaaa..sian abah aku :'(

Ampun ya abah bkn kakak tak mau contact abah tp kakak segan n tak taw nk cakap apa..kakak nak ja g duduk dgn abah once a while tapi kakak pn ada urusan lain..hukhuk..sowi abah..

I love u walaupon abah tak paham kami anak2 yg lebih byk bsama mama..takpala nnt insyaallah kakak ada masa kakak balik umah abah k..

Wat mcm abah aku baca blog aku ja kn?!sbb dia tak baca la aku berani tulis..kalau dak malu la aku -_-"

Huwaaaaaa..
Speechless dgn sikap sendiri!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, May 11, 2011

10 Favourite Songs

Okes antara kegemaran aku dan rakan2 adalah karoke..serius aku tw suara aku tak sedap so aku xsuka sgt nk nyanyi..tapi melalak aku A1 la :)

aku jahil bab2 lagu ni..huwaaaaa..aku cuma taw dengar lagu..aku ada masalah nak ingat tajuk lagu dan penyanyi..kronik kan masalah aku;(
K la aku tulis apa yg terlintas ok!

1-awan nano..hafiz kot pnyanyi dia..aku suka melody dan lirik bermakna..

2-what da hell..avril..oh bila sebut nama avril sbenarnya aku gilakan dia..aku suka semua lagu dia..

3-jawapan kasih..amy mastura..lagu ni lagu kenangan zaman aku kanak2 dgn cousin aku dl..

4-jar of heart..sapa ek nyanyi ades lupa..aku suka lirik dia sgt bermakna..

5-Love song..311..lagu yg slow but also give fucking damn deep touch to da heart..

6-Penakut..yuna..sungguh cute+sweet+soft yet bermakna bg aku..

7-Permission..also by yuna..sng kata lagu yuna aku suka semua..

8-jalur gemilang..lagu patriotik yg sgt memberi semangat bila nyanyi..part plg aku suka "biru perpaduan kami semua.." Sgt cool la melody dia kt sini :)

9-hanyut..faizal tahir..gila kau aku harap KAMU suatu ari nnt akn dedikasikan aku lagu tu dgn penuh penyesalan di hati..tapi mmg harapan tgl harapan ja..aku taw dah..

10-last but not least sumpah aku suka gila semua lagu greenday..zaman aku std aku akn hanya akan play lagu avril n greenday ja utk bantu aku fokus std..kalau dak mmg kelaut la fokus aku..hahaha..

Aci dak nk tmbah lg 1..kira no6 n 7 skali la ek..ni gantinya aku nk gitaw aku sgt suka lagu hey there delaila..plain white tee nyanyi..oh aku jatuhj cinta pertama kali aku dgr lagu ni..tapi smp skarang aku tak penah boleh nyanyi lagu ni..tak penah igt lirik:(

Konklusi kat sini aku nak gitaw faktor aku suka sesuatu lagu..
A)aku suka lirik dan maksud lagu tuh
B)aku suka melody lagu tuh
Aku bkn jenis suka byk2 lagu..mana yg sedap di halwa telinga aku mmg aku suka..xkira la lagu cina ka siam ka omputih ka..mmg aku layan der..yg penting menepati citarasa aku..

Contoh..lagu cina yg aku suka lagu tears from polaris tak silap aku tajuk dia..nicholas tze nyanyi kot..kau lagu ni cm best n touching..

Wah dh lebih 10 melampau betol aku ni -_-"

Kepada pencinta music maafkan aku yg jahil ttg music hanya suka mendengar :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Kau Cermin Aku

Muahahaha..ini aku dan adik aku..awin!!yaaa bila aku tgk dia sembang dgn dia usha cara dia bepakaian cara ckp smua aku rasa oh damn itulah aku dl2 zaman sekolah..muahaha..mmg dia ni betoi2 perangai aku..yg baik yg buruk habis semua dia ikt..mmg terbaik betoi..tgk dia rasa cm tgk cermin aku zaman aku dolu2..kahkahkah :D
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, May 10, 2011

Buat jahat itu fun

Semalam adik kesayangan saya ni..yg dlm picture..msg saya ckp..

Adik:kakna awin kena pgl jumpa pengetua..hp awin kena rampas n kena tgkap kes stokin..awin stress..tak gembira..
Aku:hahaha..relax la..hidup cmtu baru fun..kalau tak wat slah nnt tua2 xda benda nk di kenang..rugi ja..so b proud la kena pgl jmpa pengetua..boleh bantu femeskan diri awin kt sek tu..hehe..
Adik:fuhhh..lega ati awin dgr kakna ckp cmtu..thanx dear..awin dh tenang seket..

Hahahaha..hebat ak aku..nasihat adik aku suh jd budak nakal kat sek..hehehe..itu la kehidupan..kena cuba semuanya..tapi ada batas jgn smp langgar hukum agama ja :)
Setakat kena panggil dgn pengetua kena denda kt sekolah itu normal la..itulah warna warni kehidupan sbg pelajar sekolah..kalau kamu jd budak skema kt sek..p sek ikut peraturan siap semua keja sekolah bila kamu nak rasa pahit masam masin manis dunia ni!!warnai duniamu dgn kenangan..jgn dengan hanya 1kaler ja..dunia kt byk kaler ok!!

P/s:kpda semua kanak2 diluar sana cuba la segalanya..jgn takut!biar apa owg kata..pengalaman itu akan mbawa kpd kenangan dan kenangan itu adalah value utk masa depan kamu:)

Enjoy!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

10 Important People

Ouh memandangkan aku ni jarang2 nk update n skarang aku dah ketinggalan nak update ttg 10perkara ni..nad pn lg laju dr aku..so mlm ni 2 sekali aku updte ya :)

Becakap ttg important people ni..sgt ramai kot..smua ada kepentingan tersendiri dlm hidup aku ni..k lah..mari mula list!

1-mesti la mama aku..sumber nasihat yg terbaik dr pelusuk dunia..tak dak mama haish tak taw la..

2-abah aku..aku n abah sebenarnya tak rapat besala anak pompuan n bapak kan..tapi ni sumber kewangan aku dulu kini selamanya kot..so sgt penting tuh!walau dah keja kdg2 over spent abah gak yg tampung..ampun ya abah..

3-rakan2 Jokerians aku..ramai kot..ecah+dil+qlah+adilah+shat+salwa+salma+asma+syada+eida+eimah+liza..ada aku miss out nama depa ka?hehe..cukup 12org ak?depa ni mcm adik beradik aku dh..semua masalah aku cita kat depa..depa memahami n sgt betimbang rasa..depa tak kisah kburukan dlm dri aku..depa tima aku as who I am :)

4-kawan2 astech aku..nisah+munet+wani..kwn2 sek teknik aku cuma 3orang perempuan ni ja..teknik mna ada byk girl -_-" diorang ni dh bukan saja macam adik badik tapi dah macam family ok!mama aku mama depa..pak2 sedara aku pn pak2 sedara depa jg..sama la dgn mak pak depa pn mak pak aku jg ;)

5-sahabat akrab aku yg spastic amerika!which is my utp friend..ejay+eija+ayu+atu+endang+pinat+aijum+ocim..depa ni sahabat gila aku..kami sgt akrab!kami kalau wat apa mst nak pakai phrase 'tak amerika r kalau tak wat itu ini..' Or 'baru amerika!' Bila kami selesai wat sesuatu dgn gembira :)

6-darling2 perut aku..anne+chibi+diah..depa ni peneman perut aku..depa sll penuhi segala kehendak makan aku..sbb depa jg jaguh makan :)

7-rakan2 bloger aku..KBU..depa pn dh jd part of important people to me :)

8-rakan2 alam maya aku jg..enab+miemosan+faten+suemiko+adi+bob+nemo..sebab depa la teman di kala sunyi n kwn2 dunia nyata bz..see kwn2 alam maya juga penting ok!

9-my best mate ever!my cousin dila n azrie..depa la tempat aku simpan rahsia..kongsi segalanya..

10-Kamu!ya kamu pn penting dlm dunia saya..kamu bagai keutamaan saya..tapi sorry la kamu..saya tak nak tgk kamu bahgia sgt..nnt saya skt jiwa:p maaf ya kamu!!

Oklah mereka bukan 10orang penting tp lebih dr 10orang..hehe..pedulik hapa jnj aku tak miss out mereka dr hidup aku!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

10 Things I Can't Live Without

1-BaBy n Mika..semua taw kan napa..teman setia saya sepanjang masa..

2-kawan!saya manusia yg tak leh hidup tanpa kawan..kawan saya dr segala pelusuk segala jenis ada..dr sebaik2 alam smp sejahat2 jin..semua saya kawan..saya tak leh hidup tanpa kawan..

3-mama..tanpa mama saya pn tak taw saya nak hugs sama..bukan ada bf or husband lg -_-" hope mama sehat n panjang umur smp anak dia ni betol2 leh jaga dr sndr..

4-air kosong..heaven ok!klu ada air lain yg sedap pn lepas tu aku ttp kena p cr air mineral!tak leh hidup aku tak minum air putih ni..tak lengkap hidup rasanya..

5-teman bicara..aku tak leh hidup kalau tak dak teman bicara..aku tak kisah la teman alam maya ka alam real ka janji leh bebicara apa ja aku suka..

6-jeans!aku sgt tak leh hidup tanpa jeans coz aku manusia simple..jeans benda yg plg aku suka pakai..ringkas n mudahkan segala pergerakan dan perbuatan yg aku nak wat!

7-slipar jamban!walaupn ko nk cakap aku ada belambak kasut..tapi slipar jamban or selipar jepun ttp aku ada..selipar jamban aku sgt aku pentingkan sbb aku mst nak yg selesa n ianya slalu dr brand ipanamia..wakakaka..hamik kau nak kata aku belagak ka hapa slipar jamban pn nak mahal kan..pedulik..janji selesa!

8-cardigan..ya aku manusia yg gemar pakai cardigan sbb byk baju aku short sleeve la skg ni..so cm nk cover sopan aku wajibkan dr aku ada cardigan..aku mmg ada byk cardigan..p mana pn mst atlis aku ada bw 1 cardigan :)

9-Jam!!OMG pttnya jam duk atas-atas sbb aku sangat xleh hidup tanpa jam di tangan ok..aku sanggup patah balik umah kalau aku kuar terlupa pakai jam..

10-perfume!ni pn patut duk atas jg..aku manusia yg tak leh hidup tanpa perfume..aku mmg obses dgn perfume aku sanggup kebulurkan perut aku demi beli perfume!aku sanggup balik pakai perfume kalau aku kuar umah lupa nk pakai..aku sanggup mintak perfume org kalau aku lupa bawa perfume g mana2..

Ok that's all 10 things I can't live without..sebenarnya 2ari aku type entry ni..mungkin semalam aku letih so tak dapat pikir n siapkan..malam ni aku bejaya pikir n siapkan..cuma turutan dia ja tak bapa mngikut sequence which is much more important..wat eva la janji I gave all 10 out kan :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Dunia ku

Dunia ku..
Kau bagai bebola api yg membara!
Panas membahang seluruh pelusuk..
Aku insan kerdil..
Mencintai kamu sepenuh hati..

Dunia ku..
Tolong lah..
Jadikan diri kamu bagai ais cream mcD..
Nyaman untuk ku terus bersama mu..
Tenang untuk ku duduki..

Mode:global warming!dunia sgt panas!!
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, May 6, 2011

10 Things I Wish

Nah macam rata2 pelusuk alam yg buat 10things ni ckp benda ni paling senang sekali ni siapkan,,hahaha memang dasar manusia kan..nak macam2..oklah..mai tgk aku punya..kalau betol2 wish mmg tak menang tangan nak type..hehe..

1-benda yang paling aku idam2kan is aku nak kurus boleh ak?!aku nk ada masa n semangat nak work out..aku nak dapatkan semula keadaan zaman aku sekolah dulu..huwaaaa..sekarang kau skinny jeans aku dah mcm sarong nangka aku pakai..tgk la gambar aku tuh..tanda aku gemukssss..

2-aku kan manusia gemar gadget..aku ada beberapa wishlist gadget dlm kotak fikiran aku..cousin aku AZRIE (sowi pakai phone tak leh link blog kamu) taw apa wish list aku sebab kitorang selalu borak n cek sama ak wish list kita..hehe..ok dh panjang plak aku bcerita..simply said la I wanna own a tablet mcm aku penah post aritu..aku nak new digi camera..new lappy..n a polaroid camera..selesai part gadget..

3-i wish I can let go my love feeling to da one that really appreciate me-_-" ini pathetic ok!

4-i wish to help mama build up Palace back as her dream wish..oh dear beloved cousin..moh la kita pakat2 bina semula palace kita :D

5-i wish I can get a job that really my passion..not because I work for da sake of money but must be my passion..so far aku pun tak taw apa aku nak wat..(Baca wish no5 punya ayat mmg english aku dh makin sucks..malas nk pedulik -_-")

6-i wish to walk under the blooms of sakura's flower..oh my saya sangat suka suasana bunga sakura berbunga dan gugur..

7-i wish to tour around da world termasuk la menunaikan haji dan umrah di usia muda..tapi masih tak bertaubat..haha..setan byk ni..

8-i wish that all my friends tak lupa I n selalu hubungi saya..hello dunia IT ok kot mana pn leh berhubung..hendak seribu daya..

9-i wish adik2 saya jadi lebih baik dari saya..sebab saya taw saya tak cukup baik untuk jadi contoh..saya harap dapat jaga n bimbing adik2 saya dgn baik..

10-i wish Allah wujudkan rasa taw mensyukuri nikmat yg ada dalam hidup aku ni..so that xda la aku ada simpan bjuta2 wishes lagi lepas ni..hehehe..

Sebenarnya aku pn taktaw sgt apa wishes aku..sbb bila nak tulis aku rasa cm semua sama ja..duniawi semua..hehe..papon semoga smua wishes kita tercapai..amin~
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, May 5, 2011

10 Things I Want To Say To A Person

Hurm..tajuk..sgt mencabar ni..dh la specific to A PERSON only..kena struggle kepala otak nak pilih kepada sapa la saya nak cakap ni..hurm..dalam banyak2 manusia..kamu ja yg selalu bg saya punya nerve system tak stable..so saya cakap utk kamu la k..

1-i love u..dulu kini selamanya..susah utk saya berhadapan as a fren dgn kamu sbb ati saya masih ada 'LOVE'

2-i hate u..saya benci kamu terlalu baik dan concern..ok fine la mmg sifat semula jadi kaum kamu begitu..tapi ada kalanya kamu wat saya rimas+confius+terluka+tersayang kamu berganda2..

3-i always miss u..ini mmg saya selalu ckp kot kt kamu..tapi kamu wat derk ja..so saya cakap lg..biar sampai menanah jiwa saya missing u..

4-i wish u r mine..lupakan hal lalu..jadikan semua tu kenangan utk tauladan bukan sempadan..let go da past u will open for da future..

5-i wish u will be killed from my eyes sight my heart my brain at this moment!semuanya serentak ok!jgn salah satu ja nnt I meracau gila..

6-i want to be ur priority not ur option..hentikan la sifat kamu yg suka berSoSIAL tanpa sempadan tu..ada limit kot..dengan saya dgn mereka dgn dia..kamu kena la pikir..bukan pikir ja..tapi digest simpan dalam otak n ati kamu..

7-tolong jangan main kata2 manis nnt saya jatuh n terluka kena potong hati sbb terkena diabetis sudah..

8-jangan la berjanji kemudian hilangkan diri dari hidup saya macam chipsmore

9-jangan la permainkan lukakan ati gadis2 yg pernah sayang kamu..

10-tolong la tunaikan wish dan impian dan janji yg telah kamu taburi..saya sentiasa beharap walaupon depan kamu saya cakap I will pass it all..

Bila baca blk mcm more into my wish ja kan?!hurmmm..tak pa la assume ja saya cakap semua wish saya terhadap kamu!

P/s:lupa nk gitau apa kena mengena gambar tu..itu adalah hp yg punyai msg saya dan kamu..suka dan duka..saya simpan hp tu sbb saya akan baca msg2 tu bila saya rindu kamu..

Wah gila exposed topic ini..btw insyaallah this post will b deleted..maluuuu :)
Ok aku jd gediks..fuck urself la SYAZANA..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

10 Things I Hate

wah its kind of taugh la..
coz i susah nak hate2 ni,,
i suka love2 aja,,hehe..
btw
just go through wat i hate :)


1-i hate u da one that i fall in love,,nah kau dlm love dok no last,,dalam hate kau no1..sapa suruh kau tak love aku balik,,kan kau dah dapat hate no1 aku :)

2-i hate crowd..serius tak boleh tahan..sebab tu aku sanggup shopping kat shopping mall walaupun mahal tapi lapang dada aku :) aku plak jenis mudah pitam  bila dok dalam crowd or panas2 ni..

3-i hate liar!!serius tak suka orang tipu aku coz aku selalunya dapat taw kau tipu aku ka tak..and bila aku taw sumpah shit aku akan sumpah seranah kau..tapi dalam ati,,sebab aku tak pandai marah orang..end up aku yg tension sorang2..

4-i hate competition,,what i mean here,,aku tak suka kan persaingan secara terang-terangan,,aku lebih suka bersaing dalam diam..sebab aku penakut :)

5-i hate...erk aku dah mati akal..tak taw apa aku hate..tapi tetap bekeras nak pikir..hurm...aku tak suka orang yang tak tepati janji..benci gila...sebab aku jenis tepati janji..kalau ada hal or aral aku akan cuba tunaikan janji tu juga just masa dan waktu yang lain..

6-aku benci perempuan gediks..ok fine,,ini mmg pelik n teruk,,aku boleh benci orang yang aku tak kenal or tak kenal aku dengan hanya 1 sebab..which is she is GEDIKS!!kalau dalam dunia maya ni kita bukan kenal sesama kita..tapi aku dengan sewenang atinya akan benci dia kalau aku tengok cara penulisan or cara komunikasi dia menjengkelkan aku n aku akan cop KAU GEDIKSSS!so aku tak nak kenal KAU..haha..kejinya aku!!sapa nk sepak aku lepas aku cakap benda ni??mesti ramai kan,,hahaha..

7-aku benci manusia SKANDAL!!oh ini aku perasan sama dgn FR benci..serius shit..kau nk scandal apa kejadahnya lagik,,kau ingat dunia ni akan tunggu kau ka??bilanya kau betol2 nak bagi 100% comitment to a person??!!dalam neraka nanti ka??

8-aku benci orang yang tak taw hargai pemberian aku..kalau ya pon kau tak suka,,at least once depan aku kau sukakan la juga ati  kau tuh..

9-ini  benda weird dalam diri aku,,tapi bukan aku benci,,just tak berapa suka ja,,aku tak suka lelaki approach aku,,then direct cakap "saya nk mengorat awak"..damn aku ni dah la manusia yg jenis perigi cari timba kot,,bila kau approach aku,,dan2 aku tak da perasaan..weirdnya aku..selalu perempuan suka lelaki approach dia..gila kot aku ni,,

10-last yg aku leh pikir is...memandangkan aku kat opis sekarang,,aku nak cakap,,aku TAK SUKA bkn BENCI ok,,aku tak suka job aku sekarang..aku tak suka sebab aku kena wat drawing..i hate drawing..saya nk jadi engineer yang wat keja tak berkaitan drawing boleh??tapi syukur aku ada keja,,kalau dak mana nk cari duit bayar Mika n bil BaBy bulan2..

post ni ambil masa lebih dari sejam utk aku siapkan..
dekat 2jam jugak aku pikir n taip-_-"
sumpah sangat susah aku nak membenci,,
apatah lagi pikir apa yang aku benci..
sila jangan masuk dalam list yg aku benci kalau nak kawan dgn aku,,
gila poyo,,
macam ada orang nak kawan dgn aku jak :P
perasan sendiri..
hahahaha~

Tuesday, May 3, 2011

10 Things I Love

1-i love travelling..I don't mind my money flows like air kan aslong as I dpt travel..tak kisah la g mana pn..kayhell..penang..perlis..perak..sabah..sarawak..I sanggup tak makan ikat perut demi pegi sesuatu tempat yg cantik :)

2-i love gadget!!serius I mmg suka la benda2 canggih ni..tapi I bukan manusia yg taw ttg gadget..I just like to own a things..weee sgt membazir ok!ni pn satu benda yg boleh wat saya puasa demi memenuhi nafsu saya :)

3-i love food!!saya suka makan bukan la makan banyak..tapi suka mencuba makanan..pantang ada kedai comel ka cantik ka cute ka pelik ka baru ka apa ka kalau hati kata nak try mst nk try jg..tak kisah brapa harganya..janji I tried! :)

4-i love MIKA n BaBy cause they r my best buddies ever!I cried on mika when I sad..I wrote on BaBy when I stress..can't live without mika n BaBy..

5-i love adventure activities..I like jungle tracking..camping..kayaking..swimming..but I hate sunburn..hehe lari topic lak kan ckp things I love..haha..don't mind..I really love n enjoy doing adventure things..

6-i love watching movie..all kind of movies as long as tak membosankan..

7-i love to give present to da person I love..tak kira waktu..kadang2 jln2 rasa benda tu nice I mesti nak beli n hadiahkan kpd da one I love..tak kira la mama ka adik2 ka friends ka..

8-i love RED!!I wish to have a red car before..but the moment I had Mika red car is not so cool!hehe..I want red camera n lappy..wish n wish n wish ;)

9-i love to look at pretty girls compared to handsome guys..girls r much more attractive..don't say I'm lesbian ok :) I'm straight!!just I love to look at trendy+fashionable+polite girls :)

10-i love a guy that never love me back till now..opsss perlu ka mention yg ini??weeeee..ltk last sekali la kan :p

Lots of things I love but those r da most one that came across my mind at this moment..till next will be things I hate :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, May 2, 2011

Unbelievable

Wallaaaweeyyyyy sungguh tak ku percaya..cuti weekend kali ini aku langsung taku kuar umah..tak kuar lepak..tak kuar tengok movie tak kuar jumpa nisah..aku just kuar g makan kenduri tu pun sebelah umah aku ja..3ari ok aku tak kuar umah..aku dah la manusia yg tak tau duk diam dlm umah..asal cuti ja mesti ada ja event aku n kengkawan plan or dgn adik or cousin aku..huwaaaa..minggu ni cuti 3ari sbb cuti ari pekerja sama..mmg aku betol2 duk umah rest ja..spent quality time on myself!!just tgk tv tgk series yg tertangguh #vampire diaries n #smallville :)
Mika juga aku janji nk layan dia baik2 minggu ni tak juga ku tunaikan..weeee sowi mika tak da mood langsung nak drive kamu oh mika syg..mungkin sbb belum gaji sama nak manjakan mika pn cam tak semangat..hehe..sabar ya mika mungkin lepas ni I bawa u g facial ok!kasi polish baik sket.. :)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone