^_~

Wednesday, January 19, 2011

kanser prostat!~

apa itu cancer prostat??
ada yg tak penah taw ka apa itu kanser prostat??
meh aku nk share sikit..

KANSER PROSTAT!
sejenis kanser yg kerap menyerang kaum lelaki,,
kenapa kaum lelaki ja??
nama pn kanser prostat kan,,
cuma ada utk lelaki ja:P _tgkk dlm pic atas tuh,,nampak kan bahagian kanser prostat..
range umur 50years old..
if ada ahli keluarga pernah ada kanser prostat sila lah lakukan pemeriksaan sbb faktor genetik sgt kuat utk penyakit kanser prostat ini!~
bear in mind ok!~kanser prostat n bengkak prostat adalah berlainan,,bengkak prostat tidak bahaya berbanding kanser prostat yg merupakan salah 1 pembunuh!~


simptom kanser prostat::
1-kerap kencing terutama waktu malam tapi aliran air kencing slow+kencing rasa tak puas or tak lawas..
2-kencing berdarah
3-kencing n ada sperma kuar ketika kencing..
4-sakit tulang pinggul or tulang belakang (ini dah tahap kronik punya simptom)


cara doktor buat pemeriksaan::
1-Pemeriksaan rektum dengan menggunakan jari oleh doktor pakar (jangan segan silu nk g jumpa doktor ok!~)
2-Menggunakan kaedah scan melalui dubur dan cebisan biopsi untuk mengenalpasti kedudukan dan saiz tumor


rawatan:: (bergantung pada tahap kanser)
1-Pembedahan : mengeluarkan keseluruhan atau sebahagian prostat; 
2- Pancaran radiasi : Perkembangan yang pesat dalam mesin dan cara-cara perubatan;
3-Hormon terapi: Khasnya digunakan untuk mengurangkan tahap hormon testosteron, boleh mengakibatkan
  impotensi dan badan rasa panas ;
4-Kemoterapi tapi sgt jarang digunakan. 


pencegahan::
1-amalkan cara hidup sihat
2-makan makanan kurang berlemak kerna ini mendorong kepada pngumpulan lemak yg tak sepatutnya di kawasan yg tak sepatutnya..
3-makan byk ikan terutama ikan salmon sbb dia memberi asid lemak yg baik untuk melawan pertumbuhan kanser..
4-makan sayur untuk vitamin yg cukup
5-bersenam akan membantu pengaliran darah dlm badan menjadi lebih baik
6-elakkan pengambilan alkohol!ini kerna alkohol akan menghilankan kandungan zink dan vitamim B6 yg diperlukan oleh badan.
7-berhenti merokok benda yg paling susah untuk lelaki lakukan,,tp ketahui lah bahawa merokok boleh menyebabkan pngumpulan toksid radikal bebas yg membahayakan kesihatan:)

2 comments:

chip zulhafiz said...

agree!!

Nana Miyuki said...

Part mana yg ko agree sgt ni chip..ahaks:) xsangka ko view blog aku..haha