^_~

Tuesday, January 18, 2011

Melangkah Alam Perkahwinan Di usia Muda

kenapa topic ini??
sebab ramai kawan2 aku yg masih begelar student..
mula menamatkan alam bujang mereka,,

Apa pandangan kalian ek tentang kahwin awal ni??

sini pandangan aku la..
1-bagus kalau tak membebankan mana2 pihak i mean family la,kalau dh cukup duit kawen la,,ni duit xda tp gatai nk kawen dok xdok susahkan family kena kuarkan duit belanja,,
2-elak maksiat..kalau dh tak leh kawal diri elok la kawen kan dr jd benda tak elok kan..tp kalau boleh usaha la untuk elakkan smua tuh andai diri tu kewangan masih tak kukuh,,ya dak??
3-tak best bila hilang status sbg seorang owg bujang di mana tak lg bebas as bujang person,,smua benda kna ikut cakap+izin suami bg perempuan bg lelaki lak dh ada tggjwb lbh besar sbb kna jg dr n isteri..
4-kena belajar berdikari,,xkan la dh kawen pn nak harap mak pak punya duit,,malu kot..
5-kena pandai manage keluarga+diri+suami+isteri,,di mana semua nak kena pikir coz tanggungjawab bkn lg atas diri persendirian tp dh mnjadi lg besar..

tapi aku sangat kagum bagi kawan2 aku yg dh kawen or bakal kawen..rasa cam 1 perubahan besar dlm hidup kot,,tp mereka ni berani amik step tuh,,haish aku ni klu tak kuat dari segi mental fizikal aku tak kan cuba2 nak melangkah ke alam rumah tangga,,aku sedar diri lg kot,,walaupun nk cakap aku ni mampu dari segi kewangan tp dari sudut hati dan emosi aku masih tak besedia,,tak pasal2 nanti aku wat dosa bila aku tak ikut cakap suami kan,,tapi bdasarkan kata2 or ayat2 kawan2 aku yg dh bekahwin "nak buat cmna jodoh dah sampai kawen jela"..papon aku doakan mereka bahgia selamanya..

-telanjur bicara tentang kahwin,,aku nk bagi kalian refer tips nk kumpul duit untuk kawen awal-
sila click nisa ::my bestfen:: kat sini dia ada kongsikan cmna lelaki nk kumpul dana untuk kawen cepat..

8 comments:

nisa fadzil said...

hakhak good point nana i looike..

bak masiat, boleh elak
kalau kawen tapi tak berduit pon tak guna jugak. sabau je la nanti-nanti le kawen hakhak...

Nana Miyuki said...

Hakhak ni pandangan aku ja..pandangan owg len aku xnak la kata apa:p

Zarpeno said...

nana nak kawin dgn spa nana

Nana Miyuki said...

hakhak,,mst la nk kawen dgn kaum adam siapa kah yg sudi kahwini saya plz :D

Zarpeno said...

hahaha...

nk tunggu duit cukup smpai pencen la jawabnya

Nana Miyuki said...

duit xkan penah cukup kalau impikan grand wedding:) so besederhanalah kalian:P
ckup skadar utk kndr kawen+hantaran+belanja:) minimum 30k!~

meaw said...

kak ana.....HAHA, no komen tapi nak komen jugak, soal hati dan emosi tu memang sesapa susah nak ubah,tapi kalau laki tu paham kira okay la >.<

Nana Miyuki said...

onie:hahaha no komen tp nk komen...aik dlm entry ni kt ada ckp soal ati n prasaan ka??hehehe~