^_~

Thursday, July 7, 2011

Indahnya hidup Perguruan

Hahahaha..I have been visiting my beloved friend,Nisah in ipoh this Public holiday of Penang Heritage day..look at the picture..it make me laugh reading their essays..hahaha..

Indahnya hidup perguruan bahasa dapat terapi bila melihat karangan2 dari murid..
Ini adalah apa yg aku rasa kerana aku bukan manusia yg lahir untuk hidup sebagai cikgu..
Ku kata pada kwn ku..
Me:bestnyaaa jd cikgu ari2 baca karangan tgk gelagat murid2 kelakar mcm 1 terapi ja..
Her:banyak la best..ang taw aku sakit kepala nk pikiaq nak marking kertas depa..sakit kepala nk pikiaq camna nak ajaq bagi depa paham..

Waaaa rupanya bukan mudah menjadi cikgu..kita yg tak da ilmu perguruan ni mmg nampak macam fun ja keja diorang..p pagi balik tengahari..
Busheet la..p pagi balik pn selalunya petang..pas sekolah ada lak meeting..balik meeting ada lak koko..balik koko,mlm kena lak wat keja marking buku..prepare utk pengajaran esoknya..weekend lak ada lak kekadang kena g kursus..

Wah3 dari pemerhatian penghidupan kawan2 ku ini amat berat tugas mereka..
Tapi okla tuh korang nk keja tak perlu susah2 besaing nk buat resume cun2 nk dpt CGPA power2 supaya dapat memikat hati sang Company utk offer job..Indahkan..

Setiap perjalanan hidup kita ada liku perit dan indah masing2..apapon kita kena sedar kita punya tanggungjawab tersendiri..

SaKuRa MiYuki ^_^
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone